Onderhoud bij ramen

Onderhoud pvc ramen

Pvc heeft eigenlijk niet veel onderhoud nodig, maar toch lijsten we de belangrijkste onderhoudstips voor u op zodat uw buitenschrijnwerk in optima forma blijft.

Algemeen

Uw pvc profielen reinigen is een fluitje van een cent. Met een vochtige, zachte spons en wat water of eventueel een huishoudelijk product op basis van water (dus geen schuurmiddelen) het schrijnwerk wassen volstaat. Daarnaast raden we een jaarlijkse polishing aan met het speciale reinigingsmiddel PVC Cleanup van Deceuninck. Het is belangrijk om de profielen nooit droog te reinigen, want zo zouden er krassen kunnen ontstaan.

Integraal gecoat (Omniral)

Voor de gecoate profielen gelden ook de algemene richtlijnen. U kan ze dus gewoon wassen met een vochtige, zachte spons en wat water of met een middel op basis van water.

Zoals alle verven bevat Omniral krijt als vulmiddel, dat na een tijdje naar de oppervlakte migreert. Hierdoor ontstaat een witte wasem. Dit kan u vermijden door elk jaar het profiel te simoniseren, bijvoorbeeld met Turtle Wax Simonis of een gelijkaardig product.

Folie bekleefd (FOILED)

Ramen met acrylaatfolie mag u niet reinigen met een stoomreiniger, want die laat witte vlekken na die u moeilijk kan verwijderen.

Voor folies met een houtstructuur gebruikt u beter geen simoniseermiddelen, want de vloeistof kruipt in de nerven en is moeilijk te verwijderen.

Beslag

Er wordt altijd een duurzaam beslag aangebracht op pvc ramen. Om haperingen te vermijden en een lange levensduur te garanderen controleert u best de bewegende delen minstens 1 keer per jaar en smeert u ze wanneer nodig met beslagolie.

Dichtingen

Voor de glas- en aanslagsdichtingen wordt ofwel EPDM gebruikt ofwel TPE. Om de soepelheid te behouden en de levensduur te verlengen, is het interessant om de dichtingen jaarlijks te behandelen met een onderhoudsstift voor dichtingen.

Overzicht onderhoud

© Vandenbroucke Window Solutions 2019 Site by Esign